Perhatian!

Tampilan Terbaik Blog, Gunakan Browser Mozilla Firefox dan yang mendukung script di blog ini

Blog ini Bersumber dari Wikipedia, Blog Lain, Website Lain dan Masih Banyak Lagi

Total My Blog

Website ini di lindungi oleh


Translate

Minggu, 10 Februari 2013

Boboiboy

BoBoiBoy

BoBoiBoy
Boboiboy promo.jpg
Genre Pengembaraan, Komedi
Format Animasi CGI
Komposer lagu tema Yuri Wong
Jonathan Lee[1]
Lagu pembukaan "BoBoiBoy, Superhero Kita!"
Lagu penutup "Bersedia"
Negara asal Malaysia
Bahasa Inggeris Malaysia
Bilangan musim 2
Bilangan episod 28 (Senarai episod)
Penerbitan
Tempoh siaran 11 minit
Syarikat penerbitan Animonsta Studios
Syarikat pengedaran Grand Brilliance
Penyiaran
Saluran asal TV3
Siaran asal 13 Mac 2011
Pautan luar
Tapak sesawang penerbitan
BoBoiBoy ialah sebuah siri animasi Malaysia yang diterbitkan oleh Animonsta Studios. Ia berkisarkan kisah seorang adiwira kanak-kanak yang berkuasa super dan mampu berpecah menjadi tiga, bersama rakan-rakannya melindungi Bumi daripada ancaman makhluk asing yang ingin menakluki Bumi demi memburu koko.
Siri BoBoiBoy diterbitkan dalam format gambar HDTV[2]. Musim pertamanya bersiaran di TV3 mulai 13 Mac hingga 25 Disember 2011, dan Disney Channel Asia mulai 18 Jun 2011.Musim kedua pula bersiaran di TV3 mulai 27 Mei 2012. Seperti Musim Pertama, musim ini juga akan terdiri daripada 26 episod.

Kisah

Musim pertama (2011)

BoBoiBoy yang berasal dari bandar datang ke Pulau Rintis sempena cuti sekolah untuk menolong datuknya, Tok Aba menjaga warungnya, Tok Aba's Kokotiam. Di sana, dia bertemu dengan kawan-kawan baru iaitu Yaya, Gopal dan Ying. Pada masa yang sama, datangnya Adu Du dan konco-konconya Probe dan Komputer dari planet Ata Tatiga ke Pulau Rintis untuk mencuri koko istimewa Tok Aba yang didapati sebagai sumber tenaga yang paling kuat. Setelah mengejar pencuri koko itu, BoBoiBoy berkawan dengan robot ciptaan Adu Du yang melarikan diri, iaitu Ochobot yang memberinya kuasa-kuasa elemen angin, tanah dan petir, serta kebolehan berpecah menjadi tiga orang dirinya yang masing-masing memiliki kuasa satu elemen tersebut.
Dalam pertarungan antara BoBoiBoy dan Adu Du sepanjang cuti sekolah, kawan-kawan BoBoiBoy turut terlibat, maka Ochobot memberi Yaya kebolehan terbang dan angkat berat, Ying kebolehan memecut sepantas bunyi, dan Gopal menukar benda menjadi makanan. Demi menyaingi peningkatan kuasa BoBoiBoy dan kawan-kawannya serta menyelesaikan misi mencuri koko, Adu Du bersiap dengan bermacam-macam taktik untuk meningkatkan kuasa dan pengaruhnya di Bumi, termasuk mengerah robot hamba, Multi-Monster dan menculik kawan-kawan BoBoiBoy demi kuasa mereka, tetapi semuanya gagal akhirnya.
Adu Du mengambil kesempatan ke atas kelemahan terbesar BoBoiBoy ketika berpecah menjadi tiga, iaitu daya ingatan cepat terjejas jika berpecah terlalu lama, dan menculik BoBoiBoy Petir untuk dipicit dan diseksa. Seksaan ini membuat BoBoiBoy Petir tidak terkawal kemarahannya sehingga menjadi seorang 'hamba' Adu Du sendiri yang jauh lebih berkuasa daripada dahulu. Akan tetapi, "BoBoiBoy Halilintar" berjaya dijinakkan dan mudah diterima sebagai kuasa baru BoBoiBoy.
Ketika leka bermain permainan video Papa Zola bersama Gopal, Adu Du menggodam permainan itu dan menyerap mereka berdua dalam alam permainan demi mengalahkan mereka dengan mudah. Rancangan Adu Du itu sekali lagi dipatahkan dengan bantuan Tok Aba, Yaya dan Ying, dan BoBoiBoy dan Gopal selamat keluar bersama wira permainan tersebut, Papa Zola, bersama musuh ketatnya Raksasa Tidur yang bersekongkol dengan Adu Du untuk memerangkap BoBoiBoy, Papa Zola dan kawan-kawan dalam alam mimpi. Oleh itu, mereka semua bertarung dalam permainan dam haji dalam alam mimpi Raksasa Tidur hingga berjaya demi kelangsungan hidup.
Dalam cubaan seterusnya untuk mengetepikan saingan BoBoiBoy dan kawan-kawan, Adu Du menyamarkan sejenis cecair pengacau emosi dalam bentuk susu kambing sebagai umpan untuk BoBoiBoy yang diminta tolong membuat biskut bersama Yaya. Ketika itu, BoBoiBoy berpecah lagi dan BoBoiBoy Angin memikul tanggungjawab tersebut, dan dialah yang membubuh 'susu' itu dalam biskut Yaya. Sekali menguji biskut Yaya, BoBoiBoy Angin naik gila dan menyebarkan biskut-biskut ke merata pekan; makan sekali lagi, kuasanya meningkat lagi maka BoBoiBoy Angin bertukar menjadi BoBoiBoy Taufan. Mujurlah BoBoiBoy Taufan dijinakkan oleh BoBoiBoy Halilintar dan kebijaksanaan Ochobot yang mengubati kegilaannya dengan telenovela.
Masa hampir tiba untuk BoBoiBoy pulang ke tempat asalnya, tetapi Adu Du tidak mudah kalah dan berurusan dengan seorang penjual senjata haram sebagai langkah terdesak untuk menewaskan BoBoiBoy. Akan tetapi, urusniaga itu tidak berjalan dengan lancar sehingga Probe menggadai kapal angkasanya bagi pihak Adu Du demi sebuah robot pemusnah bernama Mukalakus yang dikuasakan dengan tenaga koko. Dalam pertarungan terakhir dengan Adu Du, seluruh geng BoBoiBoy nyaris tumpas di tangan mecha yang serba perkasa ini, tetapi BoBoiBoy Tanah sempat meningkatkan kuasa dalam keadaan tertekan menjadi BoBoiBoy Gempa, lengkap dengan raksasa tanah kawalannya yang cukup setanding untuk mengecundangkan ancaman terbesar yang pernah dihadapi mereka selama ini.

Musim kedua (2012)

Enam bulan selepas pemergian BoBoiBoy dari Pulau Rintis, BoBoiBoy berpindah ke Pulau Rintis untuk bersama kawan-kawan barunya. Dalam musim ini, dia bertemu dengan seorang lawan baru.
Musim Kedua BoBoiBoy akan bersiaran di TV3 pada penghujung bulan Mei 2012. Seperti Musim Pertama, musim ini juga akan terdiri daripada 26 episod.

Penerbitan

BoBoiBoy merupakan keluaran sulung Animonsta Studios, syarikat penerbitan animasi yang ditubuhkan oleh Mohd. Nizam Abd Razak bersama tiga rakan lain(Mohd. Safwan Ab. Karim, Muhammad Anas Abdul Aziz dan Kee Yong Pin), setelah mereka meninggalkan Les' Copaque Production, syarikat yang pernah diasaskan oleh Nizam dan Safwan dulu dan terkenal kerana menghasilkan siri animasi Upin & Ipin dan filem Geng: Pengembaraan Bermula yang pernah diarah oleh Nizam. Syarikat Animonsta beroperasi di MAC3, fasiliti pengeraman pembangun kandungan Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDeC) di Cyberjaya.
Konsep asal cerita BoBoiBoy berkisarkan makhluk asing yang tiba ke Bumi lalu ketagih akan kopi dan mahu menyaingi keenakan kopi yang dihidangkan di kedai kopi datuk kepada watak utama. Tidak lama kemudian, konsepnya diolah semula kepada serangan makhluk asing ke Bumi untuk memburu koko, "kerana ia lebih dekat dengan jiwa kanak-kanak".
Siri BoBoiBoy diterbitkan dalam dua versi bahasa serentak, iaitu bahasa Malaysia untuk pasaran tempatan dan bahasa Inggeris untuk pasaran antarabangsa, kedua-duanya memanfaatkan bakat pelakon suara tempatan yang terdiri daripada pelbagai kaum dan umur. Untuk dialog bahasa kebangsaan, Nur Fathiah Diaz, bekas pelantun suara watak Upin & Ipin, dipelawa kembali ke bidang lakonan suara untuk menghidupkan watak utama siri ini, iaitu BoBoiBoy.

Siaran TV

Negara/Rantau Saluran Mula Tayangan Catatan
 Malaysia TV3 Mac 2011 Musim Pertama dan seterusnya
 Indonesia Global TV Mei 2012 Musim Pertama dan seterusnya
 Malaysia  Singapura  Indonesia  Brunei  Thailand  Filipina  Vietnam  Kemboja Disney Channel Asia Jun 2011 Musim Pertama dan seterusnya

Watak

Watak protagonis

 • BoBoiBoy (Nur Fathiah Diaz)[9]: Watak utama siri BoBoiBoy. Boleh memanipulasi unsur tanah, angin dan petir, dan berpecah menjadi tiga orang yang masing-masing menguasai satu unsur tersebut, iaitu BoBoiBoy Tanah, BoBoiBoy Angin dan BoBoiBoy Petir. Kesan daripada campur tangan Adu Du, ketiga-tiga jelmaan ini berubah menjadi bentuk dipertingkat, iaitu BoBoiBoy Gempa, BoBoiBoy Taufan dan BoBoiBoy Halilintar. Tempat tinggalnya tidak diketahui.
 • Ying (Yap Ee Jean): Boleh berlari dengan kepantasan luar biasa dengan memanipulasi masa, tetapi akan kehilangan kuasanya apabila bersin.
 • Yaya (Sarah Alisya Zainal Rashid): Memiliki keupayaan terbang di udara dan mengangkat barang yang amat berat dengan memanipulasi graviti. Suka menjual biskut tetapi tidak pandai membuat biskut yang sedap.
 • Gopal (Dzubir Mohamed Zakaria): Boleh menukarkan apa sahaja objek menjadi makanan dengan sekadar menyentuhnya dengan memanipulasi molekul, tetapi hanya dengan perasaan takut. Semakin Gopal takut, semakin hebat kuasanya. Dia juga boleh menukar kembali objek yang telah ditukar menjadi makanan kepada yang asal. Dia juga banyak berhutang dengan Tok Aba di kokotiamnya.
 • Fang (Wong Wai Kay): Diperkenalkan pada musim kedua. Mempunyai kebolehan untuk memanipulasi bayang. Dia menjadi watak antagonis pada permulaan episod kerana berebut populariti dengan BoBoiBoy. Selepas itu, dia menjadi watak protagonis apabila mula berkawan dengan BoBoiBoy.
 • Tok Aba (Muhammad Anas Abdul Aziz): Datuk kepada BoBoiBoy. Memiliki warung yang menghidangkan minuman koko.
 • Ochobot (Muhammad Fathi Diaz [Adik Fathiah]): Bola Kuasa yang dijana oleh kuasa koko, tetapi jatuh ke tangan BoBoiBoy sebaik sahaja diaktifkan. Memberikan kuasa kepada BoBoiBoy, Ying, Yaya, Gopal dan Fang, serta menjadi pembantu Tok Aba di Kokotiam.
 • Multi-Monster : Makhluk ciptaan Adu Du yang direka untuk mengalahkan BoBoiBoy yang boleh berpecah-pecah menjadi berbilang ekor. Apabila sudah berpecah menjadi semakin banyak, Multi-Monster semakin mengecil. Kemudian, Multi-Monster berpaling tadah dan sudi membantu BoBoiBoy dan kawan-kawan apabila dalam kesusahan. Di dalam episod surat peminat, Komputer memberitahu bahawa Multi-Monster sudah membina sebuah petempatan khas untuk diri mereka sendiri.
 • Papa Zola (Nizam Razak): Watak adiwira cereka bersifat kebapaan yang keluar dari alam permainan video ke alam nyata dan dijadikan tok guru kepada Gopal buat seketika. Di dalam episod surat peminat, Komputer memberitahu bahawa Papa Zola gagal setiap temuduga untuk mencari pekerjaan. Pada musim yang kedua, dia telah menjadi seorang guru Matematik dan Pendidikan Jasmani di Sekolah Kebangsaan Pulau Rintis.

Watak antagonis

 • Adu Du (Anas Abdul Aziz): Watak antagonis utama siri ini, Adu Du merupakan makhluk asing yang berasal dari suku sakat Ado Doi di planet Ata Tatiga yang berkepala kotak. Dia menjalankan misi pencarian koko yang dianggap oleh bangsanya sebagai komoditi berharga. Dia dipanggil 'Incik Boss' oleh Probe dan Komputer.
 • Probe (Anas Abdul Aziz): Robot prototaip yang gagal dalam ujian di Ata Tatiga. Dia dicampak keluar dari makmal ujian sebelum dibaiki oleh Adu Du. Selepas kejadian tersebut, mereka seperti tidak boleh dipisahkan lagi.
 • Komputer (Yvonne Chong Shin Vun): Komputer analisa ciptaan Adu Du yang diperbuat daripada pelbagai model komputer dan sabut kelapa.
 • Raksasa Tidur (Anas Abdul Aziz): Musuh kepada Papa Zola yang berbentuk seperti dinosaur dan mampu membuat lawannya tidur dengan kuasa-kuasa sakti. Dia telah dikalahkan oleh BoBoiBoy di dalam dunia mimpi.
 • Bago Go (Nizam Razak): Penjual barangan senjata Haram di Planet Ata Tatiga. Licik dan bijak orangnya. Dia yang menjual kapal angkasa Adu Du kepada Ejo Jo dengan harga yang mahal.
 • Ejo Jo (Noriman Saffian): Komander jeneral Planet Ata Tatiga. Merupakan jiran sebelah Adu Du di planet Ata Tatiga dan selalu membuli Adu Du. Apabila mendapat tahu bahawa kapal angkasa yang dibelinya merupakan milik Adu Du, dia pula yang cuba untuk mendapatkan koko di bumi.

Rujukan

 1. Lyrics for the BoBoiBoy Theme song, The Official Blog of Animonsta Studios, 20 Jun 2010. Dicapai pada 12 Februari 2011.
 2. BoBoiBoy Trailer HD, 9 Jun 2010. Dicapai pada 12 Februari 2011.
 3. It's raining premieres on Disney this June, The Philippine Star, 31 Mei 2011. Dicapai pada 3 Jun 2011.
 4. 4.0 4.1 Animonsta Brings Local Hero to Southeast Asia, BERNAMA melalui Malaysian Digest, 28 Januari 2012.
 5. 5.0 5.1 "Boboiboy kelahiran sulung Animonsta", Utusan Malaysia, 12 November 2009. Dicapai pada 12 Februari 2011. 
 6. 6.0 6.1 "BoBoiBoy saingan Upin & Ipin?", Utusan Malaysia, 26 November 2010. Dicapai pada 12 Februari 2011. 
 7. "Monstas on the loose", The Star, 8 Disember 2009. Dicapai pada 13 Februari 2011. 
 8. Boy Nizam, Berita Harian, 13 Ogos 2011. Dicapai pada 27 Januari 2012.
 9. 9.0 9.1 9.2 9.3 "BoBoiBoy: Superhero Kanak-Kanak", majalah Kawan, Mac 2011. Diambil 26 Feb 2011.
 10. "BoBoiBoy bakal cetus fenomena!", ms.34, majalah Mangga, Mac 2011. Diambil pada 1 Mac 2011.

0 komentar:

Danger
Force
Ryder